B-vitamin

Det finns olika former av B-vitamin. De vanligaste är B1, B2, B6, B12, niacin och folsyra. Brist på vitamin B kan ge en mängd olika symtom, exempelvis depression, missfall, yrsel, domningar och hjärtklappning. För vissa grupper är det extra viktigt att man får i sig tillräckligt med B-vitamin. Detta gäller t ex vegetarianer, gravida och äldre. B-vitaminbrist kan även vara ett resultat av sjukdom eller en biverkan av vissa läkemedel. Går man en längre tid med B-vitaminbrist utan åtgärd kan man få hälsoproblem. Det finns flera sätt att försäkra sig om att ens intag av B-vitamin är tillräckligt.

Vad kan jag göra?
Att hålla en god kost räcker långt för att tillgodose kroppens behov av vitaminer. Kött, fisk och mejeriprodukter innehåller mycket B-vitamin. Det finns även flera receptfria läkemedel med B-vitamin som fungerar som ett kosttillskott.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
B-kombin forte N och Beviplex forte innehåller en kombination av flera sorters B-vitaminer. Beviplex forte finns även som oral lösning, vilket kan passa bra om man exempelvis har svårt att svälja tabletter. Har man fått diagnos av läkare att man har brist på vitamin B12 kan man ta Betolvex, Behepan eller Betolvidon. Dosen bör bestämmas av läkaren och medicinen tas helst på fastande mage. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.