Håravfall

Med håravfall menas att man tappar mer hår än vanligt, vilket efter ett tag leder till att håret tunnas ut och att det till slut bildas kala områden på huvudet. I de flesta fallen är orsaken ärftlig. Håravfall eller tunnhårighet kan drabba både män och kvinnor. Män kan börja tappa hår så tidigt som i 20-årsåldern, medan kvinnligt håravfall främst sker i klimakteriet. Ibland kan kvinnor få tunt hår redan i 30-årsåldern. Det kan finnas andra, tillfälliga orsaker till håravfall. Exempelvis kan man tappa mer hår än vanligt vid en svår infektion eller under perioder av intensiv stress. Håravfall kan gå att bromsa.

Vad kan jag göra?
För behandling av håravfall finns ett par receptfria läkemedel på marknaden. Det går inte att stoppa ärftligt håravfall helt, men håravfallet kan bromsas upp och effekten varar så länge man medicinerar.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Både kvinnor och män kan använda preparat med minoxidil som tex Recrea eller Rogaine, medan de starkare varianterna Rogaine Forte och Recrea Forte endast är avsedda för män. Lösningen stryks på i håret och masseras in i hårbottnen två gånger om dagen. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.