Halsbränna hos gravida

Under graviditeten kan magsäcken förändras på så vis att man får ökad risk att magsaft kommer upp från magsäcken och når matstrupen. Det kan upplevas som irriterande i bröstet, med en brännande känsla. Man kan få ont i magen och det är även vanligt att man samtidigt får sura uppstötningar. Besvären går oftast över efter graviditeten, men de går också att behandla under graviditeten.

Vad kan jag göra?
Man kan pröva att ändra sin kost, äta mindre måltider och undvika att äta sent på kvällen. Man bör inte röka under graviditeten eftersom det kan skada fostret. Rökning förvärrar även problem som halsbränna. Om man undviker stress kan det lindra besvären. Om besvären kommer på natten kan man prova att ligga på högra sidan eller använda en extra kudde för att kroppen då hamnar i en bättre position. Det finns flera mediciner mot halsbränna och sura uppstötningar som man kan köpa receptfritt. Har man återkommande besvär med sura uppstötningar även efter förlossningen kan detta vara ett tecken på att man kan ha begynnande magsår. Hjälper inte receptfri medicinering bör man söka vård. Vissa receptfria mediciner ska inte användas av gravida utan läkares ordination.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Olika mediciner ger effekt olika länge. Rennie och Novalucol verkar snabbt och ger effekt i c:a en timme. Även Gaviscon och Novaluzid verkar snabbt och kan tas under graviditeten. Mot halsbränna och sura uppstötningar som varar i flera dagar kan man ta Losec (omeprazol), men det bör ske i samråd med läkare. Effekten kommer efter två timmar och håller upp till ett dygn. Man bör tala med en läkare innan man tar Losec när man ammar. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.