Sår

Det finns många situationer som kan orsaka sår på huden. Vid mindre, ytliga sår som inte blöder så mycket kan man oftast sköta om dem utan att behöva söka vård. Det kan röra sig om exempelvis skrubbsår, skärsår, skavsår, mindre brännsår och lindriga självsprickor på händer och fötter. Beroende på vilken typ av sår man har finns det olika sätt att behandla dem.

Vad kan jag göra?
Ofta gäller det att först och främst stoppa en blödning. Dessutom är det viktigt att hålla såret rent för att undvika infektion. Det finns flera receptfria läkemedel man kan ha nytta av vid sårvård.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Det kan vara bra att inskaffa en bakteriedödande produkt att ha redo när olyckan är framme, exempelvis Desivon (klorhexidin) eller Jodopax Hud & Sår (povidon). Dessa används för desinfektion, vilket gör att såret läker bättre. Xylocain (lidokain) dämpar smärta och klåda i det område den stryks på. Det går bra att använda den både vid mindre sår och insektsbett. Vid långvariga ben- eller fotsår används Zipzoc Salvstrumpa (zinkoxid). Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.