Tandvärk

Tandvärk orsakas av inflammation i eller intill tandens nerv, som vanligtvis uppstår efter att karies angriper tanden. Det är vanligt att barn får ont i tänderna, vilket både kan bero på hål i tänderna eller på grund av växtvärk när nya tänder skjuter upp genom tandköttet. Även vuxna kan få tandvärk. Man bör ta reda på vad som orsakar värken, men det första steget kan vara att dämpa smärtan.
Vad kan jag göra?
För att bli av med tandvärk bör man vända sig till en tandläkare. Till dess att man får tid hos tandvården kan man lindra värken med något av de många smärtstillande läkemedel som finns på apoteken.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Samtliga receptfria värktabletter har god effekt vid tandvärk, men de lindrar bara smärtan och gör alltså ingenting åt orsaken. Ta medicinerna enligt instruktionerna i bipacksedeln. Alvedon, Panodil och Reliv som innehåller paracetamol är att föredra om man lider av magproblem i form av exempelvis sura uppstötningar. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.