Ögonklåda

Allergi mot pälsdjur och framför allt pollen kan orsaka klåda, irritation och sveda i ögonen, men kan även påverka näsa och hals. Besvären kommer oftast då man vistas i miljöer med allergiframkallande partiklar i luften, exempelvis i hem med hund eller katt. Dessa kommer in i kroppen genom luftvägarna, eller hamnar i ögonen direkt via luften. Man kan även få en allergisk reaktion av att man omedvetet kliar sig i ansiktet och på så sätt kommit i kontakt med partiklar. Kroppen angriper då de allergiframkallande ämnena och detta kan ge kliande, röda ögon. Pollenallergi och ögonbesvär drabbar många svenskar och besvären börjar för de flesta på våren då gräs och lövträd blommar. Det finns flera sätt att undvika allergiska besvär.
Vad kan jag göra?
Det är viktigt att man undviker att klia sig i ögonen samt att undvika det man är allergisk mot. När detta inte är tillräckligt bör man medicinera. Det finns flera receptfria mediciner med god effekt mot allergisk klåda.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Både tabletter och ögondroppar hjälper, men ögondroppar ger snabbast effekt. Lomudal och Lecrolyn (natriumkromoglikat) fungerar bäst om man börjar medicineringen ett par veckor i förväg, innan pollensäsongen startar. Motsvarande tabletter tas vanligtvis en gång om dagen. Vanlig dos för ögondropparna är en till två droppar morgon och kväll. Behandlingen kan fortsätta hela säsongen ut, men känner man ingen förbättring inom ett par dagars användning bör man kontakta läkare. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.