Akut p-piller

Har man haft oskyddat samlag, eller om preventivmetod har misslyckats, men vill undvika att bli gravid finns det hjälp att få. Agerar man i tid går det att stoppa ägg och spermier från att få fäste i livmodern och utvecklas, vilket leder till att man inte blir gravid.

Vad kan jag göra?
Akut p-piller, eller dagen efter-piller, innehåller en hög dos av könshormon av samma slag som i vanliga p-piller. De tas endast en gång och ju tidigare efter samlaget tabletten tas desto säkrare effekt, dvs mindre risk för graviditet. En pågående graviditet kan inte avbrytas med hjälp av akut p-piller. För att vara säker på att tabletten haft effekt bör man även göra ett graviditetstest i samband med nästa förväntade mens.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Postinor och NorLevo (levonorgestrel) har likvärdig effekt och tas som en enda tablett. Huvudsaken är att man tar tabletten så fort som möjligt men inte senare än tre dygn efter samlaget. Akut p-piller är inte tänkta som ett komplement till vanliga p-piller, utan bör endast användas i nödfall. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.