Fotsvamp

Man kan få hudsvamp var som helst på kroppen, men tår och fötter är särskilt utsatta eftersom det lätt blir varmt och fuktigt i skorna. Fotsvamp gör att fötterna fjällar och kliar. Ofta syns en vit eller gul hinna på huden. Även naglar kan angripas av svamp, vilket gör att nageln gulnar och förtjockas. Fotsvamp kan man själv behandla.
Vad kan jag göra?
För att undvika att få fotsvamp bör man hålla god hygien och se till att man inte går med fuktiga fötter under dagen. Har man fått fotsvamp bör man behandla så fort som möjligt. Det finns flera receptfria läkemedel på ditt apotek som hjälper dig att bli från fotsvamp och nagelsvamp.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Krämer som exempelvis Lamisil (terbinafin) kan användas i de flesta situationer. Kutan emulsion passar fuktiga och vätskande svampinfektioner. Pevaryl puder (ekonazol) kan användas inuti strumpor och skor vid fotsvamp. Daktacort och Cortimyk är bra i de fall man även känner stark klåda, eftersom de också har en klådstillande verkan. Nagelsvamp behandlas på läkares ordination, men Loceryl nagellack (amorolfin) finns tillgängligt utan recept. Det kan användas om man tidigare behandlats för nagelsvamp och fått det igen. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.