Diarré

Diarré uppstår när vätska inte tas upp normalt av kroppen utan förs vidare ut med avföringen. Detta leder till att man blir lös i magen. Diarré beror oftast på att man fått i sig bakterier via mat eller dryck. Vissa bakterier är goda och finns naturligt i mage och tarm, men när balansen störs reagerar kroppen genom att öka tarmarnas aktivitet. Det är särskilt vanligt att man får så kallad turistdiarré under resor i utlandet då man får i sig en bakteriekultur som kroppen inte är van vid.
Vad kan jag göra?
Vid magproblem såsom diarré bör man se till att få i sig mycket vätska, för att undvika vätskebrist. Det är också viktigt att hålla god hygien, för att undvika att smitta andra i sin omgivning. Det finns flera receptfria läkemedel på ditt apotek som kan hjälpa dig bli fri från olika former av magbesvär och diarré.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Inför resor till utlandet kan man ha nytta av att förbereda magen för den nya bakteriekultur man kommer bli utsatt för. I dessa fall kan man börja att ta Bifolac före resan och fortsätta under hela vistelsen. För att bli av med tillfällig diarré är mediciner med loperamid, som Imodium och Dimor, bra alternativ. Även medicinskt kol som Carbomix och Medikol ger snabb effekt. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.