Gaser i magen

Det är helt naturligt att man får gaser i magen, men ibland kan det kännas besvärligt eller till och med smärtfyllt. Man kan få magknip och känna sig uppblåst. Detta kan yttra sig med väderspänningar eller som en svullen mage. Plötsliga gasbesvär kan bero på att man bytt till en fiberrik kost eller att man svalt mycket luft. Detta kan ske om man tuggat maten för lite eller druckit mycket kolsyrad dryck. Man kan även få orolig mage om man är laktosintolerant och exempelvis druckit mjölk.

Vad kan jag göra?
Förutom att se över sin kost och motionera regelbundet kan man pröva receptfri medicin som minskar gaserna. Om man misstänker laktosintolerans kan man försöka undvika livsmedel som innehåller laktos och se om besvären försvinner. Det finns ett antal läkemedel som hjälper mot gaser i magen.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Imogaze och Minifom (dimetikon) tas som kapslar och har likvärdig effekt mot gasbesvär. Effekten kommer efter några dagars användning. Minifom finns även som droppar och används för att behandla spädbarnskolik. Cynaramin är en traditionellt växtbaserad medicin som grundar sig på erfarenheter av långvarig användning mot matsmältningsbesvär, och lindrar tillfälliga besvär vid uppkördhet och väderspänning. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.