Springmask

Ett barn med springmask kan få klåda i stjärten, särskilt på natten då masken är mer aktiv. Springmask är en typ av parasit som lever i tarmen. Den drabbar främst barn, men masken kan även spridas till vuxna. Man kan själv behandla springmask.
Vad kan jag göra?
Innan man medicinerar bör man försäkra sig om att det är springmask som orsakar klådan. Man bör tvätta händerna ofta. Man ska byta underkläder och pyjamas dagligen och inte dela handduk eller säng med andra i hemmet. Springmask smittar via avföringen och även om man behandlat en gång kan masken komma tillbaka eftersom maskmedlet inte tar död på eventuella ägg. Därför behandlar man i två omgångar, med två till tre veckors mellanrum. Det finns ett receptfritt maskmedel som hela familjen kan ta.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Mot springmask tar man Vanquin (pyrvin). Det finns olika stora förpackningar för behandling av en eller flera personer samtidigt. För barn kan det vara lättare att svälja medicinen i form av en oral suspension. Dosen anpassas efter ålder och kroppsvikt. När man tagit första dosen väntar man i två till tre veckor innan man tar medicinen en sista gång. Detta görs även om man blivit av med besvären, så att maskarna inte kommer tillbaka. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.