Blåmärken

Blåmärken, även kallade hematom, kan man få efter att man slagit sig på ett eller annat sätt. Små, tunna blodkärl precis under huden går sönder och blodet som läcker ut syns som en mörk fläck. Det blir som ett sår under huden och allt eftersom det läker ändrar blåmärket färg. Blåmärken läker men du kan själv lindra besvären.
Vad kan jag göra?
Blåmärken är inte farliga men kan ömma. Speciellt större blåmärken kan orsaka smärta när området utsätts för tryck. Det finns ett receptfritt läkemedel som påskyndar läkningen. Du kan behöva ta smärtstillande läkemedel om du har ont av blåmärket.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
För behandling av blåmärken finns endast ett par receptfria produkter. Hirudoid (mukopolysackaridpolysulfat) är en kräm som motverkar svullnad och påskyndar läkandet av blåmärken. Den kan appliceras flera gånger om dagen och det går även bra att stryka krämen på ett förband man sätter över det smärtande området. Arnika Weleda (arnica montana) är en traditionellt växtbaserad medicinsk salva som grundar sig på erfarenheter av långvarig användning. Den kan förebygga uppkomsten av blåmärken om den används direkt efter att man slagit sig. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln