Skabb

Skabb är ett kvalster som lever under huden och orsakar stark klåda. Efter smittotillfället kan det dröja flera veckor innan klådan kommer. Skabbdjuret kan sätta sig var som helst på kroppen och gräver gångar, vilket syns som små utbuktningar under det översta hudlagret. Man är smittsam så länge man bär på kvalstret. Skabb smittar via långvarig kroppskontakt, exempelvis när man delar säng. Husdjur bär på en annan typ av skabb som inte kan överleva hos människor, men som ändå kan orsaka kortvarig klåda. Det går att bli av med skabb efter en tids behandling.

Vad kan jag göra?
Klåda kan orsakas av många olika saker, men vid tecken på att det är skabb bör man snarast behandla den. Man bör undvika att klia sig eftersom man kan riva upp sår på huden. Med ett receptfritt läkemedel kan man snabbt bli fri från skabb.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Tenutex är det enda receptfria läkemedlet mot skabb. Det är ett flytande medel man masserar in på kroppen. Det är viktigt att man behandlar på rätt sätt, så var noggrann med att följa instruktionerna i bipacksedeln.