Illamående

När man är passagerare i ett fordon, exempelvis buss, båt eller flygplan, utsätts kroppen för oväntade rörelseförändringar. Balanssinnet påverkas och man kan bli yr och må illa. Barn brukar vara extra känsliga för detta men även vuxna kan drabbas. Är man ute till sjöss talar man om sjösjuka men den bakomliggande orsaken är densamma. Mot åksjuka finns enkel hjälp att få.

Vad kan jag göra?
Illamående kan orsakas av många saker. Om åksjuka inte är aktuellt, läs om magsjuka här. Det finns flera saker man kan tänka på inför en resa om man vill undvika att bli åksjuk. Först och främst bör man se till att inte ha ätit en stor måltid strax innan resan. Det brukar vara bra att sitta så långt fram i fordonet som möjligt och hålla blicken stilla. Du kan även bli fri från besvären med hjälp av receptfri medicin som finns på apoteken.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Postafen (meklozin) verkar i tolv timmar och används förebyggande i alla situationer där balansrelaterat illamående förekommer. Calma (dimenhydrinat) är ett medicinskt tuggummi som tas före och vid behov under resan. Effekten varar i tre till sex timmar. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.