Snuva och nästäppa hos barn

Barn blir ofta snuviga och täppta i näsan i samband med förkylning eller när barnet andas kall luft. Då ökar produktionen av skyddande slem i luftvägarna vilket kan leda till rinnsnuva. Nästäppa uppkommer av att slemhinnorna inflammeras och svullnar upp. Tillfälliga problem med snuva och nästäppa hos barn kan man själv behandla.

Vad kan jag göra?
Nästäppa och snuva kan även vara tecken på att barnet är allergiskt mot exempelvis pollen, pälsdjur eller damm. Det kan utredas av en läkare. Det går att motverka nästäppa genom att skölja bort snor i näsan med ljummet vatten. Har barnet besvär med nästäppa på natten kan man lägga en extra huvudkudde i sängen. Man kan även ge barnet receptfri medicin som hjälper mot snuva och nästäppa.

Vilken receptfri medicin kan jag välja?
Koksaltlösning kan ges till barn i alla åldrar.

Till spädbarn kan man ge näsdroppar 0,1 mg/ml Iliadin eller Nezeril (oximetazolin). Det finns även endosbehållare med näsdroppar utan konserveringsmedel som är lämpliga för små barn.
Från 1 år kan man ge Iliadin (oximetazolin nässpray 0,25 mg/ml) eller Nasoferm (xylometazolin nässpray 0,5 mg/ml).
Från 2 år kan man ge Nezeril eller Nasin (oximetazolin nässprayer 0,25 mg/ml) eller Vicks Vaporub som är en salva man smörjer in på barnets bröst och hjälper mot nästäppa.
Från 6 år kan man ge Sinova tabletter. De gör snuvan tjockare och lättare att snyta ut.
Från 7 år kan man ge Iliadin (oximetazolin nässpray 0,5 mg/ml).
Från 8 år kan man ge Tiger Balsam, som är en salva man smörjer in på barnets bröst.
Från 10 år kan man ge nässprayer 0,5 mg/ml Otrivin (xylometazolin), Nezeril (oximetazolin) eller Nasin (oximetazolin).
Från 12 år kan man ge Sinova Forte eller Sinupret Forte. De är naturläkemedel som lindrar nästäppa.

Avsvällande nässpray bör inte användas i mer än 10 dagar i följd. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln, där även doseringsanvisningar finns.